Wednesday, May 3, 2017

Shaking head

Subhanallah.

Alhamdulillah.

Lidahku bertutur memuji Yang Esa. Pujian buat Mu Ilahi. Sentiasa memberi nikmat walau hamba Mu ini sering terleka.

Anakanda puteri sudah pandai menggeleng kan kepala bila tidak mahu. Juga pandai menolehkan muka bila tidak mahu.

Allahuakbar.

Bonda sentiasa mendoakan mu anakanda ku sayang.

YaAllah, kurniakanlah kecerdikan IQ, EQ dan juga ESQ buat anakanda ku Lubna. Aamiin.

#happy
#cerita1Mei

Saturday, March 11, 2017

My princess

Hmm, today...

Get up a bit early in the morning than usual. Therefore princess was a bit cranky.

After bath and milk and play a bit, princess went back to sleep. Then, rise and shine with her cutest smile while waiting for ayah.

Princess loves playing outside now. She will take ayah or bonda's hand, walking to the grill and look at her shoes. Her signs to go outside. Usually ayah will be her 'victim'. Hehe.

Owh, and before princess went back to sleep, we video called wan. Princess understand now and would loves to look at the phone's screen.

Ayah bought bubble pistol (I think this is the name. The one that can make bubble if you click the piston). But, it was broken! We will go and have a refund for that. (Or maybe we will just buy a new one. Hehe).

Bonda had to blow instead of having the luxury of 'clicking out' the bubble 😕. Anyway, this is princess's first bubble pistol! Yeay! 😍 And we had so much fun. Princess keep smiling and laughing to the bubble while trying to catch them. 😂

What a great day to end. Princess fell asleep again just after we had dinner.

Nite-nite my sweet little princess. Have the sweetest dreams you can. Tomorrow is waiting with so much fun and adventures. 😘😘😘

Thursday, March 9, 2017

Doh oh doh!

Lebihan bancuhan doh seminggu lalu ku simpan dalam peti sejuk.

Harini baru teringat tentang doh itu. Dengan semangat waja, ku keluarkan doh itu. Sekali dengan inti kacang merah instant.

Segera jariku memberi sentuhan lembut buat doh itu.

Danggggg! Ahhhhh! Terasa seperti gumpalan kumulus nimbus menutup litup hati ku.

Doh ku telah jadi keras! Kecewa, namun jemariku masih tetap menekan-nekan doh itu. Bagai melepaskan segala rusuh hati. Haii doh, jadi makanan ayam lah engkau...

Ehhhhhhhhhhhh?

Apa dah jadi ni?

Doh ku lembut semula??? Urat muka ku terasa lembut semula. Ada senyuman di bibir. Kumulus nimbus lesap. Hahahaha!

(Dah baru keluar dari peti sejuk, mana nak lembut on the spot! Sebijik kena penampar ke muka sendiri. Kuang kuang kuang!)

Alhamdulillah, maka jadilah pau goreng inti kacang untuk minum petang nanti.

SABAR, itu kunci kejayaan. Pelajaran hari ini. Terima kasih, doh. 😄😄😄

Nak kaya, nak berjaya, nak sihat, nak gorgeous, nak senang, pegang lah kunci ni. Dilepas jangan. Wallahua'lam.

Sekian. 😀😀😀

#belajardarialam
#surirumahamatur
#surirumahjutawan
#MaryJardin
#AnnabelMJ
#MJBelle

Sunday, March 5, 2017

Trust your baby!

Jalan-jalan di muka buku.

Terjumpa tulisan Puan Maznah. Sangat mengusik jiwa. InshaAllah, towards a better parents.

Jom baca apa Puan Maznah ungkapkan...
-----------------------
Sejak usia 3 Fateh pandai basuh beras.

Asbab diberi peluang mencuba bila dia mahu, sejak usia 1. Sama macam KN.

Ibubapa Intuiting memang jenis beri cuba. Beri pengalaman sendiri kepada si anak rasai.

Maka basuh beras,
potong sayur,
tumbuk alu,
blender,
basuh baju,
mop,
basuh pinggan, cawan (ni memang buat sendiri tak train ajar pula),

Tapi semuanya dalam keadaan tak pernah paksa, semua buat sendiri, bukan selalu, sesekali, tapi jadi expert juga. Alhamdulillah.

Gunakan sepenuh peluang peringkat usia

0-2 thn: bonding trust, percaya dia

2-3 thn: autonomi vs doubt dia nak buat sendiri, beri ruang cuba dia, sebab masa ni dia tak da ketakutan/keraguan, kita yang bina keraguan tu jika x beri ruang cuba sendiri

3-6 thn: inisiative vs guilt, dia berusaha untuk dapatkan apa dia mahu, dengan cara sendiri, pelbaga cara dia, tak beri atau marah dibimbangi dia mudah rasa salah atas usaha awal yang dia dah lakukan tu.

7-12, industrious, kerja berkumpulan, peranan masing-masing, macam industri kilang, syok masa ni boleh beri peranan kerja masing-masing dalam rumah, si abang buang sampah, si kakak sidai baju, si adik susun kasut, etc.

Boleh faham kah sahabat?
.

Refleksi,
Maznah Ibrahim
---------------------------
Terima kasih Puan. 😍

Tuesday, February 21, 2017

Permata di dalam mulut.

Woahhhh!

Alhamdulillah. Lubna dah tumbuh gigi! Sebatang. Bahagian bawah. Excited sangat bonda dan ayah.

Mula menjenguk dunia permata putih Lubna minggu lepas. Hari ini dah 21.2.17.
Gigitan Lubna juga sudah makin berbisa. Hehe. 9 bulan lepas hanya gigtan gusi sahaja. Bersiap sedia lah bonda.

Paling bersyukur bila gigi Lubna tumbuh dan nampak sihat. Lepas ni kita pergi jumpa doktor gigi pula ye sayang.

Lubna masih fully breastfeeding. Alhamdulillah.

😍😍😍

Saturday, October 8, 2016

Sleeping pattern

It has been two days Lubna was awake during midnight. The first night Lubna woke up at 3am and sleep again around 4am. The second night, awake from almost 1am up to around 3am. And during the day Lubna will sleep a lot. And today, Lubna seems so tired and sleep a lot. Lubna cries for milk and fell asleep again. It is like night time before this.

This has to change! I will slowly make sure Lubna understand when to sleep and when to wakes up.

Before this happened, Lubna's sleeping time seems ok (I think so).
11pm susu and sleep
3am/4am susu and sleep
5am/6am susu and sleep
8am susu and sleep
10am/11am susu, wakes up, bath and play
1pm susu and nap
2pm wakes up and play
4pm/5pm or before maghrib susu and nap
7pm bath time, susu and nap
8pm++ wakes up and susu and play
11pm susu and sleep

The time is not exact, but more or less it was like that. I have been reading about sleeping pattern, and yet to apply to Lubna.

Owh, and please do remember, every child is unique. Please always remember this, Bonda. ☺

Friday, October 7, 2016

Poo

5 Oct 2016
Out of sudden, Lubna's 2nd poo got red dots in one spot. I was so terrified. But hubby is so cool and said let's wait till next poo.

Alhamdulillah, the next poo at night and the day after it, was normal.

InshaAllah, when there is a visit to a specialist, this will be asked. :-)